Recept pro víkendový workshop – brioches

Každá rodina potřebuje sem tam nějaký ten teambuilding.
Spolupráce a tvoření jsou totiž lékem na všechny neshody.

No, a když to vaše výsledné dílo pak můžete ještě sníst, tak je to úplně dokonalé, ne?

Pokud tedy taky rádi vaříte (a jíte), rozhodně si dejte víkendový workshop na přípravu brioches! Proč víkendový? Protože děsně dlouho kynou. Takže ideálně zkombinujete vaření a řádění. Děti se naučí trpělivosti a zároveň je neotrávíte dlouhými procesy. V tomto receptu je spousta činností, které děti moc dobře zvládnou a hlavně je tam ta magie, jak se těsto „samo“ zvětšuje.

Velkou výhodou je, že po tom dlouhém kynutí se už pečou jen chvilku.:)

Opravdu vřele doporučuji mít kuchyňského míchacího robota. Vaření a pečení s dětmi je pak mnohem jednodušší a zábavnější.

Co jsou brioches?

„Brioches“, kterým se v Římě říká „cornetto“, jsou italská verze croissantů. Ehm, promiň, Marco! Zcela jistě byli Italové první a croissanty jsou francouzká verze brioches! 🙂

Brioches jsou italská snídaně, ale také „svačina“ na závěr prohýřené víkendové noci (konzumuje se tak někdy kolem třetí ráno).
Plní se krémem, marmeládou, čokoládou anebo šlehačkou. (Jo, já si také neustále říkám, jak můžou být ti Italové tak hubení. Asi to slunce.:))
Brioches se ale také, a hlavně, jí „semplice“ (jen tak).

Nejlepší na světě (podle mě) dělá rodinná cukrárna Santi v pidiměstě Pizzighettone, kde mají vlastní patentovaný a supertajný kvas a plní je „al momento“ (ne „do foroty“). A hlavně protože Eugenia Santi je naše kamarádka.:)

Já osobně je miluji semplice! Moje děti s marmeládou od babičky. Té české i té italské. 🙂

Recept a časový harmonogram:)

Pro mě vaření začíná ideálně už čtvrtečním nebo pátečním nákupem na trhu a ve farmářském krámě.
Mám ráda to naše vaření z kvalitních ingrediencí, ale hlavně miluju nakupování jídla od lidí, se kterými můžete prohodit pár slov.

A nejen píp, píp, píp. Kartou! Nashle… 🙂

A taky si tam dám výborné kafe v minikavárně, kde mají krásná kamna. 🙂

Pokud to ale nejde „dokonale“, žádný stres. Dobrou energii tomu jídlu pak dáte vy během vaření!
Recept píšu formou pro děti, co se učí číst (a chtějí vám ho předčítat :))

RECEPT NA BRIOCHES:

Recept je přibližně na 20 kusů, takže se můžeš rozdělit s kamarády!

Tohle budete potřebovat:
70 ml vlažného čerstvého mléka z farmy
13 g čerstvého droždí
550 g hladké mouky (já používám špaldovou)
350 g čerstvého másla z farmy 
6 vajec od slepiček z volného chovu
15 g soli
80 g třtinového cukru

A tohle ještě zítra na potření:
1 žloutek a troška mléka

Sobota ráno/dopoledne:

  • Nejprve nadrolte asi třetinu droždí do vlahého mléka.
  • Nakrájejte máslo na kousky a nechte ho změknout v pokojové teplotě.
  • Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přilijte mléko s droždím.
  • Pak je třeba to vše pomalu promíchat a přidat vajíčka. Pokud máte robota, použijte míchací háček, pokud ne, míchejte vařečkou.
  • Přidejte všechna vajíčka a míchejte pomalu 6-8 minut.
  • Zvyšte rychlost míchání a postupně přidávejte jeden kousek másla za druhým (vždycky by se jeden měl nejprve do těsta zapracovat, než tam dáte další). Jde to i rychleji a zas tak velký rozdíl to není.:)
  • Nakonec bude těsto světlé, nadýchané a kompaktní.
  • Přendejte ho do hodně (!) velké mísy, důkladně zakryjte, aby neosychalo, a dejte na 3 hodiny kynout do vypnuté trouby s rozsvíceným světlem. (Italská vychytávka, používá se i u pizzy!.:))
  • Maminka ho pak vyndá a 2-3 x otočí (dost lepí), zase přikryje a uloží do lednice na minimálně 12 hodin.

Neděle ráno/dopoledne:

  • To vaše nádherné těsto přendejte na pomoučněný vál, aby se nepřilepilo, a rozválejte ho na toušťku 1 cm.
  • TEĎ TROCHA MATEMATIKY: Vykrájejte rovnoramenné trojúhelníky se základnou asi 8 cm a délkou strany 15 cm.
  • Od té širší strany směrem ke špičce je zamotejte, jako když se balí spacák, nebo podložka na jógu.:)
  • Okraje zahněte trošku dovnitř, aby to těm vašim „rohlíčkům“ slušelo.
  • Přendejte je na plech s pečícím papírem.
  • A jestli chcete, aby byly pěkně lesklé, potřete je žloutkem, rozmíchaným v troše mléka.

Běž si teď klidně hrát, nebo ven na hřiště. Brioches potřebují alespoň 1,5 hodiny kynout.

  • Když jsou pěkně baculaté, dejte je do horké trouby (180-200°C) na 13-15 minut. 

Když je vychladlé pořádně zavřete do nějaké nádoby, vydrží vám klidně i 4 dny! Na úžasné snídaně i svačiny! 🙂

Užijte si společné vaření a dejte mi vědět, jak se vám dařilo a jaké byly!
Tento recept byl samozřejmě nejprve testovaný na pravém Italovi. 🙂

Pokud vás vaření zas tolik nebere, ale inspirovala jsem vás, abyste dělali společně jakoukoli kreativní činnost, pak tento článek splnil svůj účel!

Věřím, že se vám líbil. Pokud ano, budu ráda za váš lajk a sdílení.

Najdete mě facebooku na stránce  Kateřina Mastroianni – Architektura života, ve skupině Prostor pro kreativní život a na Instagramu @architekturazivota a @design_mumu.

A ještě na Fleru!:)

„Jsem architekt svého života i architekt povoláním. Pomáhám lidem tvořit DOMOV. Záleží mi na tom, aby jím byl prostor, ve kterém vládne osobitost, harmonie a kreativita. " Více o Kateřině se dozvíte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.