Konečně pizza! (A něco navíc!)

Mám takový svůj „virtuální“ žensko-maminkovský seznam. Třeba to někdo máte podobně:

  • Mít doma občas atmošku jako na dovolené. Hlavně když venku není zrovna ideální počasí.
  • Vytvořit si sem tam zásobu domácích a s láskou vyrobených svačin nejen pro své děti.
  • Užít si společné slowfood a kreativní vaření s rodinou, které není moc dlouhé a složité, aby se v půlce tvorby děti vypařily.
  • Pohostit návštěvu a zvládnout si ji i užít.:)
  • Přilákat širší rodinu k nám domů. A vlastně kohokoli, koho přilákat chceme. Přijdou zaručeně!
  • Podpořit teplo (a to doslova) domova.

Společný jmenovatel? No jasně!

Domácí pizza!

Recept na těsto už jsem rozeslala do všech končin naší republiky, takže tenhle článek je z velké části „control cé“ „kontrol vé“ z mailu.

Ať si ho tady může najít každý a já už nikdy nemusím poslouchat: „Hele mám koupené droždí, tak koukej posílat!!!“

Pár vychytávek pro začátek (jako každý italský recept má i pizza víc doporučení než ingrediencí) :

  • Těsta na pizzu si udělejte hodně, ideálně z kila mouky.
  • Pokud se všechna pizza nesní, nejlépe se druhý den ohřeje na horké pánvi. V troubě ne, tam by moc uschla. (Platí i pro pizzu z pizzerie.)
  • Ale hlavně ze zbylého těsta bude skvělá „schiacciatina“ na svačiny a/nebo pizza chleba.
  • Čím teplejší trouba při pečení bude, tím líp! (Mimochodem moudří Italové pečou v troubě výhradně, když je venku alespoň trochu zima, protože trouba jim přeci ohřeje domov.)
  • Zkoušela jsem normální droždí i bio. Bio droždí opravdu kyne o něco líp! Fungují ale obě.
  • Dávat či nedávat do těsta cukr? Není to vůbec nutné, dlouho jsem pekla úplně bez. Když už dáte, stačí i polovina čajové lžičky a těsto nakyne ještě malinko víc.
  • Ráda používám celozrnnou mouku, ale dávám jí do těsta v maximálním poměru 1/1 (celozná/hladká).
  • Někdy je jednodušší zadělávat na dvakrát po půl kile. Záleží na velikosti robota.
  • Dejte těstu čas! Kyne v míse a pak ještě v bochánku. Pokud naopak máte času moc a bojíte se, že těsto překyne moc, klidně ho dejte na část kynoucí doby do lednice. Jen ho nezapomeňte zas vyndat alespoň 2 h před pečením. Mimochodem takto kynuté těsto bude ještě stravitelnější. Tradičně totiž, podle mých výzkumů, těsto kynulo velmi dlouho. Nejprve v chladu a pak v teple.
  • Mísu, kde těsto kyne, dejte do lavoru s trochou vody a přikryjte utěrkou. Tak vám těsto nebude na povrchu osychat.
  • Pokud přeci jen potřebujete začít péci přesně po 2,5 h od zadělání, dejte těsto kynout do vypnuté trouby s rozsvíceným světlem. Tam je ideální teplota.
  • Zapomeňte na váleček! Na těsto jen jemně rukama. Neřešte, jestli vám vyjde krásně kulatá, nebo elipsa.
  • Doma se pizza zásadně stříhá nůžkami. Fakt! Těmi dlouhými kuchyňskými, alespoň ve střední Itálii určitě.:) Zkuste to!

Takže ten recept:

  • 600 ml teplé vody
  • půlku droždí (tj. 42 g/2 = 21 g:)
  • špetka cukru (může a nemusí být)
  • 1 kg hladké mouky (já většinou peču ze špaldové)
  • 70 g extra panenského olivového oleje
  • 20 g soli

Do teplé vody (nechte si jí malinko stranou) rozdrobíte půlku droždí (přidáte špetku cukru) a necháte trošku vzejít (pár minut).
Vmícháte postupně mouku. Sůl je dobré nejprve rozmíchat v olivovém oleji a ten pak nalít do těsta. (Odměrku od oleje pak ještě, jakožto úžasná hospodyňka, vypláchněte právě tím zbytkem teplé vody a nalijte do těsta).

Pak je třeba těsto dobře zpracovat ideálně v robotu metlou (tou zahnutou), nebo vařečkou a rukama. Musí to mít konzistenci takovou, aby se dala vytvořit koule. Odkaz na fotky z procesu dám do komentářů pod článek!

Těsto dejte kynout na teplé místo. (přibližně 23°C).
Potřebuje alespoň 22,5 h, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Pak se vytvoří bochánky – z kila ti jich vyjde 6 a ty se nechají ještě 0,5 h kynout.
Pečte ideálně na 250°C po dobu 1014 min.

Co pak na to těsto??? Margherita je must!

Možností je nekonečno a fantazii se meze kladou. Jen prosím před Italy nikdy nemluvte o pizze „Hawaii“ nebo o kečupu.:)

Základní pizza je margherita (pojmenovaná, podle královny Margherity Savojské)!

Smíchejte půl misky omáčky z rajčat (passata) se špetkou soli a asi polévkovou lžící olivového oleje a tou stejnou lžící pak tuto omáčku rovnoměrně rozetřete po pizze ve spirále od středu ke krajům.
Okraj nechte jen asi centimetrový a snažte se, aby omáčka nestekla.

Dejte pizzu na cca 5 min do trouby a až po 5 minutách dejte na pizzu rovnoměrně mozzarellu (rychle). Vraťte zpět do trouby a nechte dopéct.

Mozarella se nejprve nechá vykapat pár minut na cedníku a pak se trhá rukama (!) na malé kousky. Tohle moc rády dělají děti. 🙂

Na hotovou pizzu nezapomeňte dát lístky čerstvé bazalky!

Co je to ta schiacciatina?

„Schiacciatina“ je vlastně „zmáčklá pizza“.
Zmáčklá, aby dlouho vydržela.
Tady váleček naopak použijete a rozválíte těsto do tenka (cca 0,5 cm), potom ho pokapete olivovým olejem a posypete rozmarýnem a hrubou solí. Můžete si ho před pečením ještě na plechu nakrájet rádýlkem na těsto.

Peče se na trochu nižší teplotu cca 180200 °C a 1520 min, podle toho, jak moc ji chcete vláčnou nebo naopak křupavou.
Takže ideálně ji pečte před nebo po pizze, ať se zbytkové teplo využije.
Je to super předkrm, ale já radím udělat si jich dost i na svačiny.

Nejlepší skladování, na které jsem zatím přišla, je v bavlněném pytlíku, a teprve až definitivně zchladne a proschne (nejdříve druhý den), ve skleněné dóze.

Pizza chleba

Pizza chleba je jednoduchý. Pokud pečete z kila mouky, z jedné třetiny těsta vytvořte šišatý bochník. Nechte ho ještě alespoň hodinu vykynout.
Potřete ho olivovým olejem a dejte to vyhřáté trouby na horkovzduch na 180°C na 1 hod.

Buonappetito! Buon divertimento!

A proč cpu další recept na blog, kerý se primárně týká architektury, vztahů a tvorby domova?
Myslím si, že je skvělé mít úžasný a dokonalý domov podle vlastních představ, ale taky je moc důležité neusnout na vařínech a ten domov společně žít!

Kreativní vaření je ideální rodinný rituál, a tak jsem zase jednou sáhla po italské inspiraci!

Ať se vám pizza podaří! A ať si ji užijete od začátku do konce!

Jestli se vám článek líbil a inspiroval vás, pošlete ho dál do světa!

Budu moc ráda, když mu dáte lajk.

„Jsem architekt svého života i architekt povoláním. Pomáhám lidem tvořit DOMOV. Záleží mi na tom, aby jím byl prostor, ve kterém vládne osobitost, harmonie a kreativita. " Více o Kateřině se dozvíte tady >>
Komentáře
  1. Kateřina Mastroianni napsal:

    Tohle jsou mé oblíbené italské receptové stránky:
    https://ricette.giallozafferano.it/Impasto-per-pizza.html
    Stačí se podívat na fotky z procesu přípravy těsta a hned budete mít jasno!

    Tady se zase podívejte na úvodní video, sice je celé italsky, ale určitě vám z něho bude jasné, jak s těstem manipulovat:
    https://ricette.giallozafferano.it/Pizza-Margherita.html

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.